Четири мултинационални компании, включително двама европейски производители на акумулатори и двама

...
Четири мултинационални компании, включително двама европейски производители на акумулатори и двама
Коментари Харесай

Четири мултинационални компании се интересуват от завода на Nissan в Барселона

Четири мултинационални компании, в това число двама европейски производители на батерии и двама китайски производители на коли, демонстрираха интерес към завода, който Nissan ще затвори в свободната зона в Барселона. Това настояват бизнес източници пред испанското икономическо издание El Economista, осведомени с „ предварителните диалози “ за идването на нов вложител. Този разговор се организира в границите на маса за автомобилостроенето и подвижността на Каталуния, проведена от каталунската асоциация на работодателите Foment del Treball.

Във всички случаи това е самодейност, която би разрешила да се резервира актуалното равнище на претовареност, генерирано от фабриката, и при положение че пристигне производител на акумулатори за електрически транспортни средства, би представлявало огромен прогрес за електрификацията на испанското произвеждане на транспортни средства, тъй като това е един от огромните дефекти на страната, отбелязва изданието. 

В диалозите вземат участие публични организации като пристанището в Барселона или консорциума на зоната за свободна търговия в Барселона (CZFB), както и значими представители на каталунската промишленост в производството и дистрибуцията на транспортни средства и техните съставни елементи, в това число Seat. В момента Nissan е огромният отсъстващ от масата, на която се водят тези диалози, макар че японската марка интензивно си сътрудничи посредством своя управител Франк Торес в търсене на най-хубавото решение за оборудванията, които се приготвя да напусне през декември 2020 година

Намерението на този бизнес съвет е да употребява фонда, който Nissan оставя, за да го реинвестира в уреди и да усили оптимално привлекателността си към заинтригуваните вложители. По-конкретно, те желаят този фонд да възлиза на 300 милиона евро като отплата за преждевременното овакантяване на пространството и помощта, получена от обществената администрация.

Тепърва ще стане ясно дали Nissan ще се съгласи да отпусне такава сума, с цел да избегне правосъдни разногласия, само че идването на забележителна сума пари наподобява решаваща за улесняването на огромната инвестиция, която ще бъде обвързвана с превръщането на авто цех във фабрика за батерии или адаптирането му към производство на транспортни средства от друга марка.

Трябва да се посочи, че заводът е нает от Консорциума на зоната за свободна търговия, в който държавното управление на Испания и общинският съвет в Барселона вземат участие с по 50%. Организацията упорства да се намерят гъвкави формули, които да поддържат активността на мястото, чиято огромна привлекателна мощ е стратегическото му местоположение до пристанището и летището.

Създаването на огромна фабрика за акумулатори в Барселона би било огромен прогрес за испанската автомобилна промишленост, която губи надпреварата за електрическия автомобил против европейските си съперници точно заради неналичието на заводи за акумулатори, които вършат производството му по-евтино.

Това се удостоверява от последния отчет на организацията Transport & Environtment за вложения за електрификация на автомобила, съгласно който 60 милиарда е общият размер вложения в Европа от производителите за електрическа продукция през 2019 година От общите вложени средства Германия е с 67%, а Испания единствено с 0,5%. 

От друга страна, работната група, насърчавана от каталунската асоциация на работодателите Foment del Treball, също търси решение за завода на Nissan в каталунския град Монкада и Рейшак, който японската компания също напуща. В тази връзка същите източници, съветвани от испанското издание добавят, че производител на железни кабини, който работи за разнообразни браншове, в това число и за военноморските, се е заинтересувал от тези уреди.

В края на май Nissan разгласи закриването на своите уреди в Барселона, макар че по-късно предложи да поддържа техническия си център в зоната за свободна търговия, в която работят към 300 души, напомня изданието. 

Източник: eleconomista.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР